Saturday 2. December 2023 kl 10:33:45

Omskjæring i media

Publisert på dagbladet.no, 06.06.2008 kl 12:12

Ektepar siktet for kjønns-lemlesting av fem døtre

Av Sindre Granly Meldalen og Hilde Marie Tvedten


(Dagbladet.no): - Et ektepar er siktet for kjønnslemlestelse av fem av sine barn, sier Hanne Kristin Rohde, leder av vold og sedelighetseksjonen i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.no. Jentene er 5,7,10,13 og 14 år gamle.

Det skal være første gang et ektepar er siktet i en slik sak i Norge. Det siktede ekteparet har seks barn som alle er født og oppvokst i Norge, og som er norske statsborgere.

- Det er første gang vi har en slik siktelse i Oslo-politiet, og så vidt jeg vet er det første gang i Norge i det hele tatt, sier Rohde.

Fire av døtrene bor i Gambia, mens de to yngste bor i Norge.

Ekteparet var først siktet for kjønnslemlestelse av deres nest yngste datter (5). Men siktelsen er nå utvidet til å også gjelde de fire jentene som bor i Gambia som er 7, 10, 13 og 14 år gamle.

- Sakkyndige har konkludert med kjønnslemlestelse av femåringen. Ekteparet ble i utgangspunktet anmeldt av barnevernet, sier Rhode til Dagbladet.no.

Human Rights Service meldte da fra til norske myndigheter at de fire jentene kunne være omskåret.

Folkegruppen jentene tilhører, praktiserer omskjæring på 100 prosent av kvinnene sine. Ifølge Verdens helseorganisasjon og den gambiske kvinneorganisasjonen Gamcotrap omskjæres gjennomsnittlig rundt 80 prosent av alle jentene i Gambia, skrev vi i 2005.

- Alle jentene omskjæres. Også disse fire er omskåret, sa en kvinne nær familien til jenta.

Siktelsen ble utvidet på bakgrunn av Human Right Services og Dagbladet.nos opplysninger.

- Vi har relativt sikker informasjon om at de fire som er i Gambia også er omskåret, sier Rhode.

De to jentene som bor i Norge er nå tatt hånd om av barnevernet.

Det er ikke straffbart å omskjære kvinner i Gambia, men fordi jentene er norske kan norsk politi gå inn i saken.

Jentenes far fremstilles i dag for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Strafferammen for siktelsen er etter det Dagbladet.no forstår tre år. Hans kone fremstilles ikke for fengsling på grunn av helsesituasjonen hennes. Ifølge politiet er hun gravid med parets sjuende barn. - Men de er begge to siktet. Fra tidligere vet vi at det ofte er kvinnene som tar seg av disse ritualene, sier politiinspektør Rohde.

Politiet ønsker nå å finne ut om omskjæringen har funnet sted i Norge eller Gambia.

- Juridisk er det ingen forskjell på hvor det har skjedd. Men det har stor betydning å finne ut om dette skjer i Norge. Samtidig er det ting som tyder på at det har skjedd i Gambia i denne saken, sier Rohde.

Barnevernet ble oppmerksomme på saken etter at det ble kjent at mannens kone nummer to hadde fått omsorgsretten for kvinnene i Gambia. Human Rights Service leverte også anmeldelsen av saken i 2005. Informasjonssjef Hege Storhaug mener denne saken er sensasjonell.

- Dette er spesielt, for det er både en stor glede og en enorm tristhet knyttet til denne saken. Vi er veldig glade for at barnevernet og politiet har tatt dette alvorlig, og at vi kan stå overfor den første rettssaken i Norge om kjønnslemlestelse, sier Hege Storhaug til Dagbladet.no.

Organisasjonen har fulgt denne familien i nesten tre år, og sett hvordan de fire jentene, som er født i Norge, har det i Gambia. Jentene bor sammen med mannens andre kone.

- En dom i denne saken kan ha en enorm forebyggende effekt, når flere ser at slike forbrytelser faktisk kan ende med fengsling, mener Storhaug.http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/06/06/537406.htmlTilbake til nyhetsoversikten.