Friday 22. September 2023 kl 03:07:38

Omskjæring i media

Publisert i Dagbladet, 05. desember 2003

Krever dansk forbud mot omskjæring av gutter

Kilde: NTB


Lederen for det statlige danske Børnerådet Klaus Wilmann vil ha forbud mot omskjæring av gutter i Danmark. Omskjæringen er i strid med guttenes rettigheter og krenker deres menneskeverd, sier han.

Omskjæring av jenter har vært et hett debattema i Danmark som i mange andre land, og det danske lovverket er strammet kraftig til på dette området. Men omskjæringen av gutter får fortsette uforstyrret, påpekte Wilmann på dansk fjernsyn torsdag.

- Vi kan ikke forstå at de få tilfellene av omskjæring av jenter som er registrert her til lands, har skapt slik oppstyr, mens det nesten ikke har vært debatt om guttene, framholdt han. Han påpekte at omskjæring av gutter er alminnelig praksis blant muslimer og jøder.

- Retten til å bestemme over egen kropp bør gå foran respekter for religiøse ritualer, sa fortsatte Wilman, som personlig er tilhenger av forbud til guttene er gamle nok til selv å avgjøre om de vil la seg omskjære. Børnerådet er et statlig dansk utvalg for barnespørsmål.

Københavns øverste rabbi Bent Leixner mener motstanderne av omskjæring mangler forståelse for religiøs identitet. -Omskjæringen har vært praktisert i 3.000 år, og jøder har gått i døden for å forsvare denne praksisen, påpeker han.http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/12/05/385316.htmlTilbake til nyhetsoversikten.